2019 m. rugsėjo 14 d., šeštadienis

32. GIRALAUKIS


1733-1746 metų Švėkšnos RKB gimimo metrikų knygoje įrašytas vietovardis – Giralaukis Rietavo parapijoje (Girolawkis para`a Rhetow:). Matyt, kažkada yra buvęs toks vietovardis. Šiandien nieko panašaus Lietuvoje nėra. Rietavo savivaldybe yra panašus vietovardis, turintys sąsajų su giria. Tai Girėnai, esantys šalia Girėnų miškų. Kaimo šiaurėje teka upė Deguva, o pietryčiuose – upė Aitra (abi - kairieji Jūros intakai). Kaimą supą Stumbrių, Girėnų miškai, o pietuose čia pat ir Šventų miškas. Nuo Švėkšnos į šiaurės rytus nutolę 35 km.
Vietovardis gali būti iš vietovės apibūdinimo - girioje esantys laukas, kuriame įkūrė žmonės gyventi. Tai turėtų būti vietovė esanti giliau miško, ne šalia viešų kelių. Šiandien, žinoma, landšaftas stipriai pasikeitęs lyginant su XVIII a. pradžia, o ir girios, keliai jau nebe tie.
Įrašas:
[1744 metų vasario] 4 dieną Pakrikštytas Benediktas (Die 4 Bap`tg`e Benedict), Teisėti tėvai Jurgis Toliušis ir Agota Kaulaitė iš Landžių Veiviržėnų parapijos (L:P: Giergij Tolusis & Agatha Kawlowna de Lądis Paraa Wewirz:) Kūmai Baltramiejus Vaičius Rietavo parapija su Agota Kauliene iš Giralaukio Rietavo Parapijos (Lev: Bartholomeg Waycis Para`a Rhetow: cu` Agatha Kawlowa de girolawkis Para`a Rhetow:).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą