2017 m. liepos 30 d., sekmadienis

109. ŠAUKĖNAI

Švėkšnos RKB 1713-1731 metų gimimo metrikų knygoje minimas vienas asmuo, esantis IŠ Šaukėnų.
Arčiausiai Švėkšnos Šaukėnų kaimas yra Tauragės rajono savivaldybės Mažonų seniūnijoje. Nuo Švėkšnos į pietryčius nutolęs 58 km.
Tijūnas (lenk. ciwun, lot. tivunus) – vienas aukščiausių Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės ir Abiejų Tautų Respublikos žemietijų valdžios pareigūnų.
Pareigybė atsirado XIV a. Iš pradžių tijūnas buvo Didžiojo kunigaikščio, vėliau ir karaliaus valdų vyriausiasis valdytojas. Tokių valdų Lietuvoje buvo 12, Žemaitijoje – 14. Vėliau, kai karaliaus dvarų Lietuvoje sumažėjo, tijūno funkcijos buvo praplėstos. XVIII a. liko tik Vilniaus tijūnas ir Trakų tijūnas, kuriuos rinkdavo žemietijos seimelis, o išrinktą pareigūną tvirtindavo karalius. Žemaitijoje liko 12 tijūnų, kuriuos skirdavo karalius. Nors pareigos žemietijų pareigybių hierarchijoje buvo ir aukščiausios, bet dažniausiai tai buvo simbolinės, garbės pareigos. Vienintelė išlikusi tijūno kompetencija buvo žemietijų seimelių sušaukimas.
Įrašas:
[1723-09-12] (12) pakrikštyta Konstancija (Canstantia Bp`a) kilmingas ponas Kazimieras Kaminskis (Gnosfi Dn`i Casimiri Kaminski) ... (atq) ponia Ona Vaitkaitė (D Anna Woytkiewiczowna) teisėti tėvai iš Bareikų (leg. Par. de Bareykiany) Kūmai (Lev:) įžymus kilmingas ponas Andriejus Zaleskas Šaukėnų tijūnas Kvėdarnos valdytojas (Perillustris Mfcus Dn`us Andreas Zaleski Tiunus Szawkviensis Administrator Chweydanensis) su (cu`) įžymi kilminga ponia Pranciška Grotužiene Žemaitijos kaštelionė (Perillustri Mfca Dna Francisca Grotuzowa Castellani de Samogitia:) Liudininkai (Afs:) Marija Šilonaitė? (Mariana Szylanska).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą