2017 m. liepos 10 d., pirmadienis

59. LYVANAI

1713-1731 metų Švėkšnos RKB gimimo metrikų knygoje yra minima vietovė Livania.
Gal būt tai šiandieninis pietryčių Latvijos miestas - Lyvanai (latg. Leivuons), esantis Dauguvos dešiniajame krante, prie Daugpilio-Rygos plento ir geležinkelio.
Nuo Švėkšnos Lyvanų miestas į šiaurės rytus nutolęs 433 km. Buvusioje Latgalos žemėje.
Kaip nurodo Vikipedija, „1561 m. subyrėjus Livonijos ordinui, Latgala drauge su Vidžeme ir Pietų Estija tapo LDK pavaldžios Uždauguvio kunigaikštystės (nuo 1569 m. – Lietuvos ir Lenkijos kondominiumas) dalimi. Po 1600–1629 m. Abiejų Tautų Respublikos karo su Švedija ir Altmarko paliaubų Lietuvai ir Lenkijai likusi Uždauguvio kunigaikštystės dalis (dab. Latgala) virto vad. Livonijos vaivadija (centras – Daugpilis; neoficialiai vadinta ir „Lenkijos Livonija“, lenk. Inflanty Polskie). XVI a. Latgaloje buvo pradėjusi plisti liuteronybė, tačiau dėl Abiejų Tautų Respublikos administracijos remiamos kontrreformacijos Latgalos gyventojai, skirtingai nei kiti latviai, išliko katalikai; po 1569 m. dalį krašto dvarų iš vokietkalbių vietos bajorų perėmė daugiausiai lenkiškai kalbantys Lietuvos ir Lenkijos didikai bei bajorai; apie XVI a. pab. lenkų kalba tapo prestižine krašto kalba, lenkiškai ilgainiui prašneko ir dauguma vietos vokiečių dvarininkų.“

Metrikoje minimas vienas kilmingas asmuo iš Lyvanų.
Įrašas:
[1713-12-08] (8) pakrikštyta Marija (Maria Bp`a) Mykolas Oželis (Michaelis Ozelis) ir (et) Marija Puleikaitė (Marianna Puleykayte) teisėti tėvai iš Nikėlų (Leg: Par: de Nikialy). Kūmai: (Lev) Didžiai gebiamas ponas Jonas Račkus administratorius iš Švėkšnos (Mfc`g Dn`g Joannes Raczko Administrator partis Szwekszny) su (cu`) Kristina Švarcaite. (Christina Szwarcowna). Liudininkai (Afs.) didžiai gerbiamas ponas Duleba iš Lyvanų (Mfc`g Dn`g Duleba de Livania), Kotryna Bartkienė (Catharina Bortkiewiczowa), Elžbieta Oželienė (Elisabetha Ozelowa) iš Nikėlų (de Nikialy).
Pavardė Dubeba kildinama iš lenkų kalbos Duleba, Dulebski.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą