2017 m. liepos 16 d., sekmadienis

61. MANKIŠKĖ

Švėkšnos RKB 1713-1731 metų gimimo metrikų knygoje aptinkame vietovardį Mankiszki Par. Chweydan:, tai yra Mankiškė esanti Kvėdarnos parapijoje.
Šiandien netoli Kvėdarnos žinomos dvi vietovės Mankiškė pavadinimu. Viena jų esanti Šilalės rajono savivaldybės Bijotų seniūnijoje, nuo Švėkšnos nutolusi 68 km į rytus, kita taip pat Šilalės rajono savivaldybėje, Laukuvos seniūnijoje, nuo Švėkšnos nutolusi 51 km į šiaurės rytus. Abu kaimus skiria 30 km atstumas.
Knygoje „Lietuvos apgyvendintos vietos. Pirmojo visuotinio Lietuvos gyventojų 1923m. surašymo duomenys“, išleistame 1925 metais, nurodomi du Mankiškių dvarai, esantys Kėdainių apskrityje, kur artimiausia yra Baisiogalos stotis už 17 km, o artimiausias – Grinkiškio paštas už 9 km. Šioje knygoje nurodoma esantis Mankaičių kaimas ir Mankaičių viensėdis Tauragės apskrityje, kurių artimiausia stotis – Batakių už 14 km ir paštas – Skaudvilės už 23 km. Kaip matyti vietovių pavadinimai ir geografinė padėtis neatitinka.
Nežinant to laikotarpio Kvėdarnos parapijos ribų, sunku pasakyti, kur metrikų knygoje buvo Mankiškės vietovė.

Įrašas:
[1718-09-10] (10) Motiejus (Matthaus) Danielius Diglis (Danielis Diglis) ir (et) Judita Rupšaitė (Juditha Rupßayte) teisėti tėvai iš Mankiškės Kvėdarnos parapijos (leg. Par. de Monkiszki Par. Chweydan:) Kūmai: (Lev:) Dovydas Diglis (David Diglis) su (cu`) Marija Elžbieta Zubkiene (Marianna Elisabeth Zubkowska) šie iš miesto (hak de oppido hoc) Liudininkai (Afs.) Kazimieras Žeimis (Casimirus Zeymis) iš ten pat (de ibidem).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą