2016 m. balandžio 19 d., antradienis

13. BAREIKOS

Per Bareikų kaimą teka upelis Alkupis (dešinysis Graumenos intakas; Minijos baseinas). Alkupis minimas 1553-1555 metų Švėkšnos dvaro ribų aprašyme: dvaro žemių riba einanti „<...> per tą upę [Šalpę], iki upelio Alkupis, besirubežiuodama su JKMbės Šalpėnų bajorais Burniais, pasiekia Graumenos upę, kuri besirubežiuodama su tomis žemėmis, pasiekia upokšnį, gi tuo upokšniu skiriamoji eina kapčiais ir pasiekia Judrės upę, kuri rubežiuojasi su tais pačiais bajorais Burniais ir iki Rietavo bajorų Mizgirių; <...>.“1 Kaip nurodo kraštotyrininkas Petras Čeliauskas, naujame upių registre Alkupio upelis užregistruotas iškreiptu Kalupio vardu.2  Alkupio pavadinimas siejamas su alkvietę.
Gal būt todėl 1644 ir 1695 metų Švėkšnos dvaro inventoriuje yra minima pusė tarnystės Alkupio (pul sluзby Alkupie), o ne karališkų bajorų žemės Bareikose, kurios sudarė atskirus bajorkainius (akalicas) ir nepriklausė Švėkšnos dvarui. Bajorkaimiuose gyveno laisvi valstiečiai ir bajorai.
Plačiau apie Bareikas skaityti knygoje RĖBŽDA, Kazys. Šalpėnai. Kaunas, 2015.

Švėkšnos RKB 1686-1698 metų gimimo metrikų knygoje vietovardis rašytas – Bareikiany, Bareikianis, Bareykiany, Bareykieny, Bareykis, Barekiany, Barykiany, Bereykiany, Boreyk:, Boreykiany, Boriaykis, Boreykiani, Boreykieny, Boreyhiany, Boreyki.
Įvardinti 98 asmenys, 31 pavarde. Dešimt pavadžių kartojasi ir 1652-1680 metų metrikų knygoje.
Pakrikštyta 30 vaikų: 11 mergaičių ir 19 berniukų.

Įrašų sąrašas čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą