2016 m. balandžio 9 d., šeštadienis

2. AISĖNAI



Kaip jau rašyta anksčiau XVII a. egzistavo du Aisėnų kaimai: vienas – Prūsijoje, (dabar Šilutės r. sav. Saugų sen.), kitas – LDK, (dabar Klaipėdos r. sav. Veiviržėnų sen.).
Pirmieji Aisėnai priklausė Klaipėdos Šv. Mikalojaus evangelikų liuteronų bažnyčiai. Netoli Aisėnų kaimo, už 11 km, dar iki 1525 metų Priekulėje buvo įkurta koplyčia. Bažnyčia Priekulėje pastatyta tik 1697 metais, iš plytų.1  
Antrieji Aisėnai priklausė Rietavo parapijai.
Prie kaimo arčiausiai buvo Veiviržėnų bažnyčia už 7 km, kiek toliau Švėkšnos už 12 km. Rietavo parapijos bažnyčia buvo už 35 km.
1639 metais Veiviržėnuose Rietavo seniūnas pastatydino bažnyčią. Jai 1639 metais priskirta pyliava (javų duoklė) buvo nevykdyta. 1641 metais bažnyčiai dovanotas žemės sklypas o 1693 metais naujai atstatyta bažnyčia. Veiviržėnų bažnyčia buvo Rietavo parapijos filija. 1767 metais pastatyta nauja medinė bažnyčia.2
Rietavo parapija įsteigta XVI a. pradžioje, dar iki 1529 metų, tiksli data nežinoma. Bažnyčia buvo medinė nedidelė, vos kiek didesnė už aplinkinius namus. 1539 metais minimas Rietavo klebonas. XVI a. antroje pusėje kalvinai bažnyčią pasisavino iš katalikų. Rietavo tijūnas Leonas Sapiega apie 1588 metais ją katalikams padėjo susigrąžinti. 1596 metais čia įsteigta parapijos mokykla, kuria klebonas kartu su mokytoju privalėjo išlaikyti. Nuo 1612 metų pradėtos rašyti metrikų knygos (www.epaveldas.lt tik nuo 1855 metų). Teigiama, kad XVI a. pabaigoje Rietave buvo kalvinų mokykla ir spaustuvė, čia buvo Žemaitijos evangelikų reformatų centras, kuris sunyko galbūt dėl didėjančios katalikų bažnyčios įtakos, ypač XVII a. Gali būti, kad tuo laiku prie katalikų bažnyčios buvo įsteigta ir Šv. Marijos brolija.
1721 metais seniūnas Mykolas Sapiega pastatydino naują šv. Mykolo ir šv. Jurgio bažnyčią.3

Švėkšnos RKB 1686-1698 metų gimimo metrikų knygoje sunku atsekti iš kokio Aisėnų kaimo yra gyventojai. Sekant pavardes, taip pat negalima identifikuoti tikslaus vietovardžio. Todėl gyventojai surašyti viename sąraše, šalia pavardės nurodomos autentiškas vietovės įrašas.
Aisėnų vietovardis metrikų knygoje rašytas: Aasiany, Asianis, Ayse, Aysiany, Asienni, Aysiany Parohia Wewyrzan, Alsienni, Alsiany, Alsziany, Asiany.
Knygoje įrašyti 25 asmenys, 12 pavardžių. Yra pasikartojančių pavardžių, lyginat su 1652-1680 metų metrikų knyga: Jacas (Jecis), Vitkus, Juodukis (Juodis), Ruigis, Girdvainis, Ambrasas.
Pakrikštyti 5 vaikai: du berniukai ir trys mergaitės.

Įrašų sąrašas čia.

Šaltiniai: 
1 http://www.liuteronai.lt/Parapijos/Priekules-parapija/Parapijos-istorija/Parapijos-istorija 
2https://lt.wikipedia.org/wiki/Veivir%C5%BE%C4%97n%C5%B3_%C5%A0v._apa%C5%A1talo_evangelisto_Mato_ba%C5%BEny%C4%8Dia 
3 http://www.rietavoparapija.lt/index.php/apie/7-istorija

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą