2016 m. gegužės 2 d., pirmadienis

35. DIVUČIAI ar DIEVUČIAI

Švėkšnos RKB 1686-1698 metų metrikų knygoje vietovardis įrašytas kaip Diwucie. Sunku pasakyti ar šis vietovardis užrašytas teisingai. Galbūt šis žodis kilo nuo žodžio dỹvas - nuostabus dalykas, keistenybė, stebuklas. Tokiu atveju dyvučiai galėtų būti keistenybės, keisti žmonės.
Šiandien arčiausiai šiam pavadinimo skambesiui yra išlikusi vietovė, esanti į šiaurės rytus nuo Švėkšnos, už 47 km, Šilalės rajono savivaldybės, Kvėdarnos seniūnijoje. Čia tyvuliuoja Dievyčio ežeras. Šiaurinėje ežero pakrantėje įsikūręs kaimas - Padievytis, o ežero pietuose stūkso Dievyčio piliakalnis. Manoma, kad žmonės šioje vietovėje apsigyveno ne vėliau kaip III amžiuje, o XIV a. pradžioje čia stovėjo Gedimino pilis. Šioje tvirtovėje keliolika metų rezidavo ir pasipriešinimą Vokiečių ordino agresijai Žemaitijoje organizavo kunigaikštis Gediminas. Pietrytinėje piliakalnio papėdėje yra akmuo vadinamas Velnio sostu. Archeologai nustatė, kad prie akmens buvo pagoniška šventvietė. Velnio Sostą nuo upelio pusės juosė didelių riedulių puslankis, kurio centre aptikta 1,5 m gylio ugniavietė su aukojimo pėdsakais
Nors žodžiai dyvutis ir dievytis turi skirtingus žodžio kamienus, bet praktikoje nemažai žinoma atvejų, kai vietovardžiai laiko tėkmėje kinta netgi į panašaus sąskambio neturinčius žodžius. Vieni vietovardžiai kinta, pasikeitus gyventojams, neprisimenant tikslaus pavadinimo, keičiantis kalbos madoms, kaip kad keitėsi pavardės. Kiti vietovardžiai pervardijami pagal toje vietovėje apsigyvenusių naujų gyventojų pavardes ar naujakuriams neteisingai tariant ankstesnį vietovės pavadinimą. Treti keičiami turint konkretų tikslą – pervadinti vietovardį ir pan.

Įrašas:
[1691-01-11] d 11 pakrikštyta (b`e) Marija (Marianna) Jonas ir Magdalena Žiogai (Joannis et Magdalena Ziogas) iš Šnipšlių (de Snipszle). Kūmai (Lev.) Magdalena Jurionienė (Magdalena Jurionowa) iš Divučių (de Diwucie) su (cu`) Valentinu Šlauderiu (Valentino Slauderis) iš Daukšaičių (de Dowkszacie). Liudininkai (Adszans.) Kotryna Pusaitė (Catharina Pusacie) ten pat (ibid).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą