2016 m. gegužės 25 d., trečiadienis

66. JONELIŠKIAI



Švėkšnos RKB 1686-1698 metų gimimo metrikų knygoje minimas vietovardis Joneliszki. Tokio vietovardžio netoli Švėkšnos nėra išlikę. Yra tik Jonelių kaimas, į pietryčius nuo Švėkšnos už 9 km., esantis Šilutės rajono savivaldybės Švėkšnos seniūnijoje, šalia kelio Švėkšna – Ž. Naumiestis kairėje; iš vakarų prieina Paičių, iš rytų – Meiželių miškai. Ribojasi su Šilininkų (Švėkšnos sen.), Užpiaunio ir Užtenenio (abu Gardamo sen.) kaimais. Kaime yra senosios Jonelių kaimo kapinės, status skardis, vadinamas Vyrų kalnu.
XIX a. Jonelių kaimas priklausė Laukstėnų dvarui, vėliau – Naumiesčio, Švėkšnos valsčiams, sovietmečiu – Inkaklių apylinkei.
Vis dėl to greičiausiai, tai ne Jonelių kaimas užrašytas metrikų knygoje, nes paminėtas tik vienas asmuo.
Įrašas:
[1691-02-18] Taip pat (Eode) Ona (Anna) Jurgis Trepšaitis (Georgij Triepszaytis) ir (et) Elžbieta Budrikaitė (Elisabeth Budrikowna) teisėti tėvai (legit. Pare.) iš Sauspreikšių (de Sauspreyszkie) Kūmai (Lev) Kazimieras Kuzeraitis (Casimirg Kuzeraytis) iš Joneliškių (de Joneliszki) su (cu`) Magdalena Stankiene (Magdalena Stankiewiczowa) Švėkšna (Szweksnis) Liudininkai (Ads:) Marija Juodaitė (Marianna Judeykowna) iš Sauspreikšių (de Sauspreyszkie)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą