2016 m. gegužės 16 d., pirmadienis

56. GVALDAI



Tai kaimas, esantis Šilalės rajono savivaldybės, Kvėdarnos seniūnijoje. Kaimo sodybos išsimėčiusios 2 kilometrai į šiaurę nuo Pajūralio kaimo, visas kaimas iš rytų į vakarus nusidriekęs bemaž 6 kilometrus. Per kaimą teka upės Glivija, Telšė, Vyknešys, rytuose teka Jūra. Nuo Švėkšnos į šiaurės rytus nutolęs 23 km.
Gvaldai minimi jau 1561 metais Pajūrio valsčiaus inventoriuje. Kaime auga 4,5 m apimties liepa, stovi paminklinis akmuo knygnešiui Petrui Kavaliauskui, kuris buvo žymus ir Švėkšnos apylinkėse. Pamiolas žymi, jog čia 1860 metais gimė šis žmogus, ir buvo bene vienintelis toks knygnešys – aklas. Kairiajame Glivijos upės krante, netoli jos žiočių stovi Gvaldų – Drungeliškės koplyčia. Senoji buvo pastatyta 1840 metais, dabartinė – 1937 metais.

Švėkšnos RKB 1686-1698 metų gimimo metrikų knygoje vietovardis įrašytas kaip Gwaldy.
Knygoje paminėtas tik vienas asmuo iš Gvaldų kaimo.
Įrašas:
[1693-04-12] taip pat (item) Magdalena (Magdalena) Juozapas Stirbis (Josephi Styrbis) ir (et) Elžbieta Tautkaitė (Elisabeth Tautkayte) teisėti tėvai (leg Par.) iš Pūzdraviečių (de Puzdrawicie) Kūmai (Lew) Dovydas Petrošaitis (Dawyd Petroszaytis) iš Gvaldų (de Gwaldy) su (cu`) Barbora Tautkaite (Barbara Tautkayte) iš Šiaudėnų (de Szaudany).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą