2015 m. balandžio 6 d., pirmadienis

125. KALTINĖNAI



Kaimas yra Šilalės rajono savivaldybės Kaltinėnų seniūnijoje, prie kelio Kryžkalnis–Rietavas–Vėžaičiai, Žemaičių aukštumos priekalnėje. Keliai veda į Kražius, Užventį, Varnius, Šilalę.
Praeityje Kaltinėnų ir Medininkų žemės buvo daugelio Kryžiuočių ordino žygių į Žemaitiją galutinis tikslas. Kaltinėnai minimi XIII a. – XIV a. kryžiuočių kronikose, čia vyko ne vienas mūšis su kryžiuočiais. XIV a. kelių į Žemaitiją aprašymuose net 4 keliai veda į Kaltinėnų žemę (terra Kalctene, minima 1370 m.).
Kaltinėnuose buvo pastatyta viena pirmųjų bažnyčia Žemaitijoje. Lietuvos valdovas Vytautas ją pastatyti įsakė 1416 m. Nuo 1421 m. iki XIX a. vidurio Kaltinėnai priklausė Žemaičių vyskupui. 1511 m. minimas Kaltinėnų dvaras, 1524 m. – miestelis. XVII a. viduryje – XVIII a. pradžioje Kaltinėnai nukentėjo per karus. 1702 m. suteikta prekymečių privilegija. Nuo 1777 m. veikė parapinė, vėliau pradžios mokykla.
Miestelio vardas yra senas, todėl jo kilmę sunku atsekti. Manoma, kad jis galėjęs kilti nuo asmenvardžio (pvz., pavardės Kaltėns, Kaltinas, Kaltenis, Kaltienius ir kt.).

Švėkšnos RKB 1652-1680 metų gimimo metrikų knygoje vietovardis rašytas Kaltyniany, Coltinianensi Paraphia.
1667 metų liepos 25 d. Stanaitis Danielius (Daniel Stonaytis) su žmona Ona (Anna) iš Kaltinėnų (Kaltyniany) pakrikštijo dukrą Elžbietą (Elisabeth). Kūmais buvo Pinčius Jonas (Joan: Pincias) iš Švėkšnos (Swiekszny) ir Varmotaitė Ona (Anna Warmotayte) iš Akmenų (Okmeny).
Tais pačiais metais lapkričio 28 d. Stanaitis Danielius (Daniel Stanaytis) iš Kaltinėnų parapijos (Coltinianensi Paraphia) su Rupšaite Ieva (Ewa Rupszaycia) iš Jurkiškės (Jurkiszki) buvo kūmais krikštijant Žvejo Jokūbo (Jacobi Zwiaias) ir Onos (Anna) iš Rekašių (Rekasiu) dukrą Ievą (Ewa).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą