2015 m. balandžio 20 d., pirmadienis

150. KROKAI



32 km į pietvakarius nuo Švėkšnos, Šilutės rajono savivaldybėje yra Krokų Lanka – lagūninio tipo ežeras. Jo ilgis – 4,1 km, didžiausias plotis – 3,3 km., didžiausias gylis – 2,5 m. Ežeras yra jūrinės, limaninės, kilmės. Susidarė Nemuno sąnašoms atitvėrus Kuršių marių dalį.
Šiaurinėje ežero pakrantėje yra įsikūręs Rūgalių  kaimas, vakarinėje – Mingės kaimas. Ežeras nuo Šilutės miesto nutolęs apie 9 km; nuo Švėkšnos 32 km.
Padavimai apie vardo kilmę pasakoja, kad kartą jaunos mergaitės ir berneliai grėbė šieną ir dainavo, buvo gražus Joninių metas. Išgirdo didelį ūžesį ir pamatė juodą debesį atkriokiant. Visi nudūmė į kalvą, o tuo metu iš debesies griaudžiant ir žaibuojant nuaidėjo balsas: „Mano vardą! Mano vardą! Kitaip pražūtis jums!“ Daug vardų suminėjo, bet tikro neatspėjo, kol galiausiai vienas senelis pakėlė galvą ir sušuko: „Krokų lanka!“ Debesis taip ir nukrito, kur jie grėbė. Tad šiandien ši vieta guli po vandeniu ir vadinasi Krokų Lanka. Sako, kad tai kažkur iš Žemaitijos atkeliavęs ir nusileidęs ežeras.
Kitas padavimas pasakoja, kad kartą pievoje ganėsi gyvuliai. Po truputį artėjo juodi debesys. Ir pradėjo lyti kaip iš kibiro. Pieva vis tvino ir tvino… gyvuliai pradėjo skęsti. Jie šaukė „krio krio“… Gyvuliai nuskendo ir pagal jų kriokimą ežeras buvo pavadintas Krokų lanka.

Švėkšnos RKB 1652-1680 metų gimimo metrikų knygoje vietovardis rašytas Crokis, Crosis. Gal būt knygoje minima vietovė yra buvusi prie Krokų Lankos ežero. Kitų atitikmenų šiam vietovardžiui aptikti nepavyko, tačiau atsižvelgiant į įrašuose minimas vietoves, asmenvardžius, manyčiau ši vietovė turėjo būti tuometinės Prūsijos žemėse.
Knygoje įrašyti du įrašai, kuriuose įvardinti penki asmenys, trimis pavardėmis; pakrikštytas vienas berniukas.
Įrašai:
1673-07-17 pakrikštytas Jokūbas (Jacobg), tėvai Gočinikas Baltazaras (Balthasarij Goczynikas) ir Grigalaitė Jadvyga (Edwigis Grygalayte) iš Krokų (de Crosis). Kūmai: Raugalis Andriejus (Andreas Raugalewicz) iš Švėkšnos (de Szwieksznys) su Mantrimienė Sofija (Zophia Mantrymene) iš Krokų (de Crosis).
1675-05-12 pakrikštytas Mykolas (Michael), tėvai Griziuvas Petras (Petri Griziuwas) ir Sausaitė Magdalena (Magdalena Sausaycia) iš Norgėlų (de Norgiely). Kūmai: Čiužaitis Marcelijonas (Marcus Ciuzaytis) su Pakavičaite Justina (Justina Pakawiczayte) iš Krokų (de Crokis).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą