2015 m. spalio 10 d., šeštadienis

373. TENENIAI



Miestelis esantis Šilalės rajono savivaldybėje Tenenių seniūnijoje, 23 km į pietryčius nuo Švėkšnos. Per miestelį teka upelis Tenenys, pagal kurį ir pavadintas miestelis. Miestelyje į jį įteka Melmentas, piečiau miestelio – Dūrupis. Apylinkėse plyti Tenenių miškai.
1585 metais jau egzistavo Tenenių dvaras, kurio žemėse, kūrėsi ir kaimas. 1771 metais dvarininkai išrūpino atlaidų teisę. Adomas Bilevičius 1782 metais pastatė naują bažnyčią (tai perstatyta koplyčia), o 1789 metais skyrė žemės bei lėšų jos išlaikymui. Tai sudarė sąlygas sudaryti atskirą Tenenių parapiją.
Netoli Tenenių mokyklos, prie kelio į Pajūralį stovi keturkampė mūrinė koplytėlė, pastatyta apie 1860 metus. Jos viduje yra kryžių nešančio Kristaus skulptūra. Sovietmečiu, 1985 metais apgriuvusi koplyčia buvo slapčia atnaujinta per vieną naktį.
Upėvardį Tenenys kalbininkai kildina iš senų žodžių tenė – vieta upėje, kur vanduo neteka, ir žodžio tenėti – tirštėti, stingti.

Švėkšnos RKB 1652-1680 metų gimimo metrikų knygoje vietovardis įrašytas – Tenenis.
Įrašas:
1662-10-29 pakrikštyta Magdalena (Magdalena), tėvai Trilandis Paulius (Pauli Trilandowics) ir Nainaitė Jadvyga (Edwiga Noynowna) iš Lidžių (Lides). Kūmai: Balkus Jurgius (Jeorius Balkiewics) iš Tenenių (de Tenenis) su Nainaite Barbara (Barbora Nojnowna) iš Pajūrio (de Pajuria).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą