2015 m. spalio 17 d., šeštadienis

382. UOKSAI



Uoksai (tarmiškai Ūksai), XX a. 8 –jojo dešimtmečio pabaigoje išnykęs vienkieminio tipo kaimas, buvęs Šilutės rajono savivaldybės Švėkšnos seniūnijoje, 5 km į vakarus nuo Švėkšnos, 1 km į šiaurę nuo kelio Švėkšna – Vilkyčiai, prie buvusios Mažosios ir Didžiosios Lietuvos ribos. Kaimo vakariniu pakraščiu teka upė Ašva, šiauriniu – Vatina (Ašvos intakas); iš rytų prieina Bilviečio, iš vakarų – Parubežio miškai. Šiaurėje ribojosi su Gailaičių ir Šarkiškių (Klaipėdos r. sav.), pietuose – su Mataičių kaimais.
1644 metų Švėkšnos dvaro inventoriuje Graisčiaus vaitystėje jau minimas Uoksų kaimas (sluзba Uxsow), 1695 metų – Mikužiaus vaitystėje minima drevininkų Uoksų kaimas (sluzba bartnikow Uxow).
Daugiau žinių apie senesnius laikus neaptinkama.
Uoksų (Uksy) kaimas yra pažymėtas Žemaičių vyskupijos žemėlapyje, išleistame Peterburge 1855 metais.
1923 metais kaime buvo 6 ūkiai ir 27 gyventojai, 1936 metais - 5 šeimos, 1975 metais – 4 ūkiai, 15 gyventojų. Kaimui priklausė 73 ha žemės. Kaimo sodybos buvo rytiniame kaimo teritorijos dalyje, šalia Bilviečio miško. 1939 metais Uoksų kaimas buvo iškeldintas į vienkiemius. Vėliau vykdant kolektyvizaciją, kaimo žemė įjungta į Pocių kolūkį, o stambinant ūkius, priskirta „Tarybų Lietuvos” kolūkiui, po to „Ašvos” tarybiniam ūkiui (1959–1992 m.). 1977–1979 metais kaimo laukai buvo melioruoti, o gyventojai iškeldinti. 1978 metais buvo nugriauta paskutinė sodyba. Dabar visoje kaimo teritorijoje – šienaujamos pievos.
Buvusio kaimo vakariniame pakraštyje, Vatinos upelio kairiajame krante yra piliakalnis (dar vadinamas Uoksų pilaite) su gyvenviete. Piliakalnis dar žinomas Gailaičių, Mataičių ir Šarkiškių vardais. Datuojama I tūkst. – II tūkst. pradžia.
Vietovardis kildinamas iš žodžio uoksas (medžio drevė).

Švėkšnos RKB 1652-1680 metų gimimo metrikų knygoje vietovardis rašytas: Uksow, Uksie, Uksy, Uxse.
Įvardinta 11 asmenų, penkiomis pavardėmis.
Pakrikštyti du vaikai: viena mergaitė ir vienas berniukas.

Įrašų sąrašas čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą