2015 m. liepos 6 d., pirmadienis

264. PRYSTOVAI


Šiandien kaimą tokiu pavadinimu aptinkame tik Kretingos rajono savivaldybės Kūltupėnų seniūnijoje, 5 km į pietryčius nuo Kūlupėnų, upės Minijos dešiniajame krante, prie santakos su Mišupe; 67 km į šiaurę nuo Švėkšnos.
Pirmieji gyventojai čia apsigyveno priešistoriniais laikais. Prystovų kaimas susiformavo XVI a., po valakų reformos. Jis priklausė Kartenos parapijai ir dvarui. 1846 m. jame stovėjo 14 dūmų, o 1861 m. buvo vandens malūnas, 15 kiemų ir 127 gyventojai. Panaikinus baudžiavą, 1870 m. 65 valstiečiai mokėjo grafui Pliateriui išperkamuosius mokesčius už žemę.
Yra keletas kaimo pavadinimo kilmės versijų. Viena aiškina, kad kaimas buvęs pristovo valda. Pristovais Lietuvoje iki XVI a. vidurio buvo vadinami valsčiaus dalies (pristovystės) valdytojai, skiriami iš pasiturinčių valstiečių ar smulkiųjų bajorų. Jie varė valstiečius atlikti prievolių, juos atstovavo ir gynė jų reikalus. Šie atstovai vadinami pristovais įgijo pavardę Pristovas, Pristovaitis. Todėl kaimas pavadinimas gali būti ir asmenvardinės kilmės.
Kita versija remiasi lenkiška vardo forma Przystancy. Pasak jos, seniau per kaimą ėjęs svarbus kelias iš Plungės į Salantus, kurio pusiaukelėje buvusi pastatyta keliauninkams skirta stotis – užvažiuojamieji namai. Prie tos stoties išaugęs kaimas ir buvęs pavadintas Prystovais.

Remiantis Švėkšnos RKB 1652-1680 metų gimimo metrikų knygoje paminėtų žmonių skaičiumi (39), manyčiau, kad Prystovų kaimas turėjo būti arčiau Švėkšnos, nei jau minėtas, tačiau už Švėkšnos dvaro ribų, nes dvaro inventoriuose nėra įrašytas. Įdomu, tai, kad Prystovų kaimas minimas tik 1652-1680 ir 1686-1698 metų Švėkšnos RKB knygose, vėliau šio kaimo pavadinimo nebe užtinkama.

Švėkšnos RKB 1652-1680 netų gimimo metrikos knygoje vietovardis rašytas: Pristawi, Pristawy, Pystawe, Prystawi, Prystawie, Prystawis, Prystawy, Pristowa, Pristowi, Prystowin, Prystowow.
Įrašyti 39 asmenys, devyniomis pavardėmis. Dažniausiai pasikartojančios pavardės – Šaulis (17) ir Pristovaitis (6).
Pakrikštyta 13 vaikų: dešimt berniukų ir trys mergaitės. Daugiausia vaikų pakrikštijo Šaulis Jurgis su žmona Agne (4).

Įrašų sąrašas čia.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą