2015 m. liepos 19 d., sekmadienis

281. RIETAVAS



Šiandien tai - miestas Žemaitijoje, Telšių apskrityje, 25 km į pietus nuo Plungės; 35 km į šiaurės rytus nuo Švėkšnos; Rietavo savivaldybės centras.
Miestas išsidėstęs tarp Žemaičių aukštumos rytuose ir Endriejavo kalvagūbrio vakaruose, Rietavo lygumoje. Aplink miestą plyti Rietavo miškai, už 9 km į šiaurės vakarus nuo Rietavo išteka upė Jūra.
Viduramžiais šios valdos priklausė Ceklio žemei. 1527 metais minimas Rietavo valsčius ir miestelis. 1667 metais minimas Rietavo pavietas. Miestas garsėjo savo prekymečiais. Spėjama, kad apie 1700 metus per Rietavą į Lietuvą iš Europos buvo įvežtos bulvės1.
Pirmoji bažnyčia Rietave pastatyta 1529 metais. Manoma, kad kalvinai ją iš katalikų buvo pasisavinę. Rietavo tijūnas Leonas Sapiega 1588 metais ją katalikams padėjo susigrąžinti. Klebonas privalėjo išlaikyti prie bažnyčios mokyklą ir mokytoją (magistrą). Motiejus Valančius, remdamasis Simonu Daukantu, teigė, kad XVI a. pabaigoje Rietave buvo kalvinų mokykla ir spaustuvė: tai buvusi viena iš geresniųjų Žemaitijoje evangelikų reformatų mokyklų; spaustuvė nežinia kada sunykusi. Rietavo, kaip tam tikro Žemaitijos evangelikų reformatų centro, sunykimą galbūt galima sieti su katalikų bažnyčios atkūrimu ir jos reikšmės didėjimu XVII a. Gali būti, kad tuo metu prie bažnyčios buvo įsteigta Šv. Marijos brolija. B. Kviklio enciklopedija „Mūsų Lietuva“ mini dar vieną bažnyčią, antrąją, nežinia, kada statytą ir turbūt sudegusią per Šiaurės karą. 1721 m. seniūnas Mykolas Sapiega pastatydino naują šv. Mykolo ir šv. Jurgio bažnyčią.
Rietavą nuo 1588 metų valdė Sapiegos, 1773 - 1795 metais - Oginskiai. 1792 metais kovo 20 d. miestui buvo suteiktos Magdeburgo teisės. 1795 -1812 metais Rietavas priklausė Platonui Zubovui, nuo 1812 metų vėl savininkais tampa Oginskiai.

Švėkšnos RKB 1652-1680 metų gimimo metrikų knygoje vietovardis rašytas: Retiwa, Retiow, Retow, Retow Retowien, Retowa, Retowi, Retowid, Retowie., Retowien, Retowien., Retowien Paraphia, Ritowiszek, Rotowa Opido, Retowianses, Rethowienses coniagatow, Retowien phia:, Retowienisis, Retowiensis, Retowiensisy, Retowientis, Retowiieni, Retowiszek.
Įvardintas 71 asmuo, 40 pavardžių.
Pakrikštyta 11 vaikų: dvi mergaitės ir devyni berniukai.

Įrašų sąrašas čia.

1 V. Daugirdaitė-Sruogienė. Lietuvos istorija. Vilnius, „Vyturys“, 1990. 195 psl.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą