2015 m. rugsėjo 9 d., trečiadienis

351. ŠILOKARČEMA



Tai miestas esantis vakarinėje Lietuvos dalyje, Pajūrio žemumoje, Klaipėdos apskrityje, netoli Kuršių marių. Šiandien miestas vadinamas Šilute, yra Šilutės rajono savivaldybės centras. Miestas nutolęs 50 km į pietus nuo Klaipėdos; 25 km į pietvakarius nuo Švėkšnos. Per miestą teka Šyšos upė. Yra išlikę H. Šojaus dvaro rūmai.
Miestas, įsikūręs buvusioje skalvių genties teritorijoje. Žemės aplink Šilutę ir toliau į šiaurę ir rytus buvo vadinamos Lamata ar Lamotė. Per šias žemes Kryžiuočių ordino laikais (XIV a. – 1525 m.)  ėjo kelias iš Tilžės į Klaipėdą.
1511 metais čia įkurta smuklė, apie kurią susikūrė Šilokarčemos gyvenvietė. Nuo XVI a. antros pusės Šilokarčema (vokiškai Heydekrug) ėmė garsėti savaitiniu turgumi, į kurį suvažiuodavo žvejai, žemdirbiai, amatininkai, pirkliai ne tik iš gretimų apylinkių, bet ir iš Žemaitijos, Kuršių Nerijos, Rusnės ir kitur. XVII a. įkuriami dvarai Barzdūnuose, Macikuose, Verdainėje ir kt. XVII a. Šilokarčemoje ir Verdainėje apsigyveno nuo religinio persekiojimų pabėgę škotai. Verdainėje įsteigta karčiama.
1525–1701 m. Šilokarčema priklausė Prūsijos kunigaikštystei. Karo metu, 1628–1635 m., ją valdė švedai, 1701–1871 m. - Prūsijos karalystė.
XVIII a. Šilutės seniūnijos teritorijoje pasikeitė gyventojų sudėtis – senieji gyventojai, kurių pagrindą sudarė lietuvininkai, žuvo ar išmirė per amžiaus pradžioje vykusį Šiaurės karą ir maro epidemiją, vėliau – Septynerių metų karą (1756–1763 m.), o jų vietas užpildė vokiečiai, austrai ir kt.
Kaimai, iš kurių buvo suformuotas dabartinis miestas Šilutė, vadinosi Šilokarčema (minima nuo 1511 m.), Verdainė (nuo XIII a.) ir Žibai (minimi nuo 1540 m.). Smuklę žmonės pavadino Šilokarčema (vokiškai Heidekrug = Heide – „šilas“ + Krug – „karčema“), kadangi smuklė buvo pastatyta atokioje vietoje, šile.

Švėkšnos RKB 1652-1680 metų gimimo metrikų knygoje vietovardis rašytas: Szylakarczma, Szylokarczma.
Knygoje įrašyti šeši asmenys, keturiomis pavardėmis.
Pakrikštytas vienas berniukas.

Įrašų sąrašas čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą