2015 m. rugsėjo 9 d., trečiadienis

353. ŠIUPARIAI



Kaimas Šilutės rajono savivaldybės Švėkšnos seniūnijoje, šiauriniame pakraštyje, už 5 km į šiaurę nuo Švėkšnos, upės Šalpės kairiajame krante. Ribojasi su Lekių, Jokšų, (visi Švėkšnos sen.) ir Raukų (Klaipėdos r. sav.) kaimais. Kaimo šiauriniame pakraštyje yra Šiūparių piliakalnis.
Kaimo teritorijoje žmonės jau gyveno I tūkst. pradžioje. Šalia piliakalnio rasta lipdytinės keramikos grublėtu paviršiumi, gintarinių karolių, verpstelių.
1795 m. Švėkšnos klebonijos turto aktai nurodo, kad kaimas priklausė Švėkšnos klebonijai. Vėliau Švėkšnos valsčiui. I-ojo pasaulinio karo pradžioje rusų kariai ant Šiūparių piliakalnio buvo išsikasę apkasus. Sovietmečiu kaimo žemė priklausė Švėkšnos tarybiniam ūkiui. Prie kaimo rastas naftos telkinys.
Vietovardis kildinamas iš pavardės Šiūparis.

Dar vienas tuo pačiu pavadinimu kaimas yra Klaipėdos rajono savivaldybės Dovilų seniūnijoje, apie 10 km į pietryčius nuo Gargždų, prie kelio į Švėkšną, 18 km į šiaurės vakarus nuo Švėkšnos. Per gyvenvietę teka upė Aisė. Čia taip pat yra naftos telkinys.

Švėkšnos RKB 1652-1680 metų gimimo metrikų knygoje vietovardis rašytas: Siupare, Siuparis, Siupary, Szupare, Szupari, Szuparis Szweksznen., Szupary , Szupary Gorzden, Sylpary. Kaip matyti čia paminėtos abi Šiuparių gyvenvietės.
Knygoje įrašyti 36 asmenys, 14 pavardžių. Populiariausia pavardė – Šiuparis (12). Penki asmenys nurodė, kad gyvena Šiupariuose prie Gargždų.
Pakrikštyti devyni vaikai: šešios mergaitės ir trys berniukai

Įrašų sąrašas čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą