2015 m. rugsėjo 9 d., trečiadienis

356. ŠYLIAI



Šylių kaimas yra Šilutės rajono savivaldybės Gardamo seniūnijoje, 22 km į pietryčius nuo Šilutės, 4,5 km į vakarus nuo Gardamo, 16 km į pietryčius nuo Švėkšnos. Eina keliai į Gardamą, Švėkšną, Pajūralį, Vainutą ir Žemaičių Naumiestį. Per Šylius teka upė Šustis (Šyšos dešinysis intakas), iš pietvakarių prieina Šylių miškas (plotas 980 ha), iš pietryčių – Šylių tvenkinys (įrengtas 1979 m., plotas 11,1 ha). Kaimas ribojasi su Gardamo, Juškaičių, Girininkų, Makių ir Brokorių kaimais.
Šylių apylinkėse gyventa jau nuo seno, tai liudija apardytas Šylių piliakalnis dar kitaip vadinamas Brokorių piliakalniu, upių Šusties ir Pilaičio santakoje. Nuo seno žmonės čia kasinėdami piliakalnį rasdavo anglių. XX a. pr. 6-ajame dešimtmetyje piliakalnyje žvalgomuosius tyrinėjimus atliko lenkų archeologas Liudvikas Kšivickis. Šiose apylinkėse rastas laivinis kovos kirvis. 
Kaime yra Maro kapai.
XVII a. minimas Šylių miestelis, kuris 1660 metais gavo privilegiją savivaldai ir teisę turgui rengti.
Nuo 1905 metų veikia pradinė mokykla, nuo 1949 metų biblioteka.
1950–1973 metais Šyliai buvo Šylių apylinkės centras, iki 1991 metų – „Šylių“ tarybinio ūkio centrinė gyvenvietė. 1999 metais Šyliuose įkurtas geomagnetinis punktas, kuriame kas 1-2 metai atliekami geomagnetinio lauko matavimai.

Švėkšnos RKB 1652-1680 metų gimimo metrikų knygoje vietovardis rašytas – Szyle.
Įrašas:
1652-03-   pakrikštyta Sofija (Zofya), tėvai Šilaitis Stanislovas (Stanislay Szylaytis) ir Ona (Anna) iš Šylių (de Szyle). Kūmai: Gubrinaitis Motiejus (Matheus Gubrinaytis) iš ten pat (de ibidem) su Vikliene Ona (Anna Wiklowa) iš Vainuto (de Woynute).
1672-09-20 pakrikštyta Kotryna (Catharina), tėvai Brokorius Dovydas (Dawidis Brokorius) ir Balceraitė Magdalena (Magdalena Balcerayte) iš Gardamo (de Gordoma). Kūmai: Balceraitis Valentinas (Valenting Balceraytis) iš ten pat (de ibidem) su Judžentaite Kotryna (Catharina Judzentayta) iš Šylių (de Szyle).
Čia įvardintuose įrašuose minimi Šyliai gali būti ir anksčiau minėti Šilai , nes kartojasi viena pavardė.

1 komentaras: