2015 m. rugsėjo 9 d., trečiadienis

354. ŠIURAIČIAI



Kaimas esantis Klaipėdos rajono savivaldybės Veiviržėnų seniūnijoje, 16 km nuo Veiviržėnų, 8 km į šiaurės vakarus nuo Švėkšnos ir 2 km į šiaurės rytus nuo kelio Švėkšna-Skomantai. Šiauriniu kaimo pakraščiu teka upė Šalpė, kaimo teritorijoje įtekanti į upę Veiviržą, vakariniu pakraščiu teka Kuisio upeliukas, taip pat įsiliejantis į Veiviržą. Pietiniame kaimo pakraštyje yra Šiuraičių miškas. Gretimi kaimai – Mockaičiai, Mikužiai, Skomantai. Prie Šiuraičių ir Mockaičių kaimų ribos, Kuisio upelio santakoje su Veiviržu, yra Šiuraičių piliakalnis, dar vadinamas ir Mockaičių piliakalniu.
1644 metų Švėkšnos dvaro inventoriuje Graisčiaus vaitystėje minima drevininkų tarnyba - sluзba bartnicka Szurayciow, 1695 metų inventoriuje Mikužiaus vaitystėje - sluzba bartnikow Szurayciow.
Kaimo pavadinimas kildinamas iš pavardės Šiuraitis.
1970 metais kaime buvo atidaryta Šiuraičių pradinė mokykla.
Dar vienas kaimas turintis Šiuraičių pavadinimą yra Rietavo savivaldybės Tverų seniūnijoje. Kaimas yra 7 km į pietryčius nuo Tverų, abipus kelio į Laukuvą, 52 km į šiaurės rytus nuo Švėkšnos. Čia stūkso du Šiuraičių piliakalniai: Šiuraičių piliakalnis ir Šiuraičių II piliakalnis. Pirmasis piliakalnis yra Gelžupio upelio kairiajame krante, 200 m į vakarus nuo kelio Tverai - Laukuva, plataus pelkėto slėnio pakraštyje, beveik lygioje vietoje. Antrasis piliakalnis yra apie 300 m į vakarus nuo pirmojo piliakalnio. Tai atskira kalva, beveik lygiagreti su pirmąja.

Švėkšnos RKB 1652-1680 metų gimimo metrikų knygoje vietovardis rašytas: Siurayte, Sierayciow, Siuraycia, Siuraycie, Suirayciow, Suraytis, Szaraycie, Sziuraycie, Szyraucie, Szaraycie Retowien., Szuraycie, Szurayciow, Szuraytis, Szuratis, Sβurayciow, Czurinski Retowien, Szury, Szurie, Szuray.
Knygoje įvardinti 142 asmenys, 36 pavardėmis. Dažniausiai sutinkamos pavardės – Šiuris (Šiuraitis) (21), Lamsodis (12), Mikužis (9), Zabrinas (9). Populiariausi vardai –Magdalena (21), Marija (14), Ona (11), Motiejus (), Dovydas (9), Jurgis (8).
Pakrikštyti 42 vaikai: 23 mergaitės ir 19 berniukų. Populiariausi krikšto vardai: Magdalena (7) ir Motiejus (5).

Įrašų sąrašas čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą