2015 m. sausio 12 d., pirmadienis

13. BALSĖNAI



Švėkšnos RKB 1652-1680 metų gimimų metrikų knygoje aptinkamas pirmas Balsėnų kaimo paminėjimas 1652 metais. 1695 metais Švėkšnos dvaro inventoriuje minimas Zascianek Balsiany (zaścianek – užkampis?). Manoma, kad pavadiniams kilęs iš upėvardžio Balsė (Šlūžmės intakas), kuri prateka pro kaimą kartu su upeliu Šlūžme. Priklausė Švėkšnos dvarui, Švėkšnos parapijai.
Kaimas yra Klaipėdos rajono savivaldybės, Veiviržėnų seniūnijoje, 5 km į rytus nuo Veiviržėnų ir 25 km į pietryčius nuo Gargždų, prie kelio Veiviržėnai - Judrėnai; už 10 km į šiaurę nuo Švėkšnos. Seniau kaimas tęsėsi labiau į pietus prie kelio į Daukšaičius, bet sovietmečiu tos kaimo dalies gyventojai persikėlė į kolūkio gyvenvietę prie kelio Veiviržėnai-Judrėnai. Iš šiaurės prie kaimo prieina Liepaičių miškas. Kaime yra trejos senos kapinaitės.

Rankraštyje vietovardis rašomas: Balsany, Balsani, Balsenow, Balsian, Balsiani, Balsiany, Balsianis, Bolsiany, Balsiai, Balsie, Bolsie. Kadangi tiek Balsany ir pan., tiek Balsiai, Balsie, Bolsie, kuriuos būtų galima įvardinti kaip Balsiai, kartojasi tie patys gyventojai, todėl tai laikyta, kad tai yra Balsėnų kaimo gyventojai.

Įrašuose aptinkami 323 įvardinti asmenys. Paminėtos 74 pavardės. Iš jų populiariausios: Varpioto (40), Juciaus (22), Šiupario (20), Daukanto (15), Aukškalnio (13), Razučio (13), Bubelio (12), Spilgiaus (12), Bielskio (8), Kęsgailos (8), Knipaičio (7), Pečiulaičio (7), Toleikio (6), Daukšio (6), Jurkaičio (6).
Daugiausia vaikų savo šeimose pakrikštijo: Varpiotas Mykolas su žmona Daukšaite Kristina (5), Toleikis Petras ir Liucija (4), Bielskis Jurgis ir Rupšaitė Jadvyda (4), Aukškalnis Jonas ir Daugėlaitė Magdalena (4), Razutis Motiejus ir Venckaitė Morta (4), Spilgius Jurgis ir Tvoskutaitė Elena (3), Jucius Jokūbas ir Bružaitė Magdalena (3), Bubelis Valentinas ir Karklaitė Barbora (3), Varpiotas Petras ir Lekaitė Sofija (3), Aukšalis Jonas ir Ona (3). Kiti po 2 ar viena naujagimį krikštijo. Viso pakrikštyta 110 naujagimių, iš jų – 60 berniukų ir 50 mergaičių. Įdomu tai, kad trys Daukantų šeimos susilaukė po dvi dukras ir nė vieno sūnaus.
Populiariausi krikšto vardai: berniukų – Jonas (7), Mykolas (6), Andriejus (5), Kazimieras (5), Danielius (5), Jokūbas (5), Juozapas (5), Dovydas (4); mergaičių – Elžbieta (10), Magdalena (10), Marija (10), Kotryna (7).
Kaime populiariausi vardai: vyrų – Jonas (15), Motiejus (15), Dovydas (11), Jurgis (10), Jokūbas (9), Mykolas (9); moterų – Marija (29, Magdalena (28), Elžbieta (21), Ona (18), Kotryna (13), Kristina (11).

Balsėnų kaimas net XVII a. buvo gana didelis, turėjęs gyventojų virš 300. Nors šiek tiek keistai atrodo, kad 1695 metų Švėkšnos dvaro inventoriuje nurodyti tik du gyventojai (Zaścianek Balsiany Dawid Daukszys, Symon Andruszaytys.). Juolab, kad arti kito kaimo su panašiu pavadinimu nėra išlikę.

Išsamus įrašų sąrašas čia.

1 komentaras:

  1. Zaścianek ( liet. užusienis) – viensėdis, atsiradęs XVI a. už valakais išmatuotų žemių ribos (sienos); užusienyje galėjo būti ne viena, dažniausiai smulkiųjų bajorų, sodyba su jai priklausančiomis žemėmis. Užusienių bajorai priklausė žemiausiam bajorų luomo sluoksniui.

    AtsakytiPanaikinti