2015 m. sausio 11 d., sekmadienis

8. AUKSORAS



Auksoro kaimas yra Klaipėdos rajono savivaldybės, Endriejavo seniūnijoje, 2 km nuo Endriejavo; nuo Švėkšnos nutolęs 27 km.

Švėkšnos RKB knygoje Auksoro kaimas (Auksory) paminėtas tik vieną kartą. Čia randame įrašą, kuriame nurodytas kūminas Melchioras Gumelaitis (Melchior Gumelowski; 1654-01-06) dalyvavęs Jono ir Kotrynos Lekių naujagimio Jono krikštynose iš Lekių kaimo.


7 komentarai:

  1. Gal čia viena iš pavardės kilmės versijų? Auksory.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Auksorius - tai galbūt žmogus, kuris paauksuodavo kažkokius tai dirbinius, taip kaip dainorius, giedorius. Tai yra pavardė kilusi nuo amato pavadinimo.
    Lietuvių kalbos žodynas taip pat pažymi, kad žodis auksorius - tai auksuotojas, auksintojas.
    Tačiau manyčiau, kad šis žodis senovėje galėjo turėti ir kitą reikšmę.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kokia tai būtų senovinė reikšmė? Aš esu girdėjusi, jog jei toj vietovėje gyvendavo žmonės tokia pavarde, tai ir kaimas būdavo analogiškai pavadintas, pvz. Inkakliai - Inkaklaitis. Galbūt ir kaimas Auksoras - pavardė Auksorius.

      Panaikinti
    2. Labai daug kaimų pavadinimai kilo, būtent iš ten gyvenusių žmonių pavardžių. Labai tikėtina, kad ir Auksoro kaimo pavadinimas kilo iš pavardės Auksorius.

      Panaikinti
    3. Bent kiek man teko archyvus vartyti, Auksoriaus pavardė Švėkšnos RKB knygose minima Šalpėnuose - įdomu ką Jūs dar atrasite. Dėl neįskaitomo rašto (o aš ir ne specialistė) negaliu naršyti po šias knygas.

      Panaikinti
  3. Švėkšnos RKB 1652-1680 metų gimimo metrikų knygoje Auksoriaus pavardė paminėta tik keturis kartus, visi gyvenamąją vietą nurodė Veiviržėnus:
    1652-05- Dorothaa Auksorowa;
    1657-11-30 Georgy Auksor su žmona Dorothaa pakrikštijo sūnų Andras;
    1664-08-31 Georgy Auksora;
    1666-06-04 Jeorius Auksaras.
    Tai yra minimas tik viena Jurgiaus Auksoro ir Daratos šeima.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Didelis dėkui. Jei ką nors užtiksite, prašyčiau parašyti. Būsiu dėkinga.

      Panaikinti