2015 m. sausio 25 d., sekmadienis

21. BILVIETIS



Kaimas Klaipėdos rajono savivaldybės Veiviržėnų seniūnijoje, 15 km nuo Veiviržėnų; už 6 km į šiaurės vakarus nuo Švėkšnos prie kelio į Skomantus, 1959 metais priskirtas Klaipėdos rajonui.
Iš pietų ir vakarų kaimą supa Bilviečio miškas, vakarų pusėje už miško vingiuoja Veiviržas. Per kaimą teka mažas, vasarą išdžiūstantis upeliukas, kurio vardo žmonės nebeprisimena. Prie kaimo Veiviržo kairiajame krante guli didžiulis akmuo, jo viršus plokščias ir yra apie 15 m2 ploto. Miške šalia kaimo ant daubos krašto yra senos maro kapinaitės.
Priklausė Švėkšnos dvarui, valsčiui. 1644 metais minimas Švėkšnos dvaro inventoriuje – „sluзba Bilwiciow“ Graisčiaus vaitystėje (Woytowstwo Graysciowe), 1695 metais – „Słuzba Bilwiciow“ Mikužių vaitystėje (Woytowstwo Mikuziewe).
Kaimo pavadiniams tikriausiai kilęs iš pavardės, nors tokia pavardė iki mūsų dienų neišliko.

Švėkšnos rankraštyje Bilviečių kaimas įvardijamas kaip Bilvicie, Bilwiciow, Bilwiecie, Bilwitis, Belwicie, Bulwicie.
Įrašytas 121 asmuo su 35 pavardėmis. Populiariausios pavardės – Dumikas (9), Šupštis (9), Mikužis (8), Stanelis (8), Darkšas (7), Domikas (6), Pakalniškis (5). Populiariausi vardai – Ona (11), Marija (11), Barbara (9), Jurgis (8), Mykolas (8), Magdalena (7), Petras (7).
Pakrikštyti 38 vaikai, iš jų 21 berniukas ir 17 mergaičių. Populiariausi krikšto vardai- Magdalena (6), Marija (4), Motiejus (3), Jurgis (3), Mykolas (3).
Mikužis Kristoforas su žmona Marija pakrikštijo keturis vaikus – du sūnus ir dvi dukras.

Išsamus įrašų sąrašas čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą