2015 m. sausio 18 d., sekmadienis

15. BAREIKOS



Bareikų vietovardis pirmą kartą paminėtas 1387 metų kryžiuočių žvalgų sudarytuose Lietuvos kelių pranešimuose. (Bareykenfield – Bareikių laukas). Tai seniausia žinoma Švėkšnos apylinkių gyvenvietė.
Ji yra pirmoji žemaičių gyvenamoji vietovė kryžiuočių žygių kelyje iš Klaipėdos pilies pro Priekulę, Švėkšną į Varnius. Bareikos 1644 ir 1695 metų Švėkšnos dvaro inventoriuje neminimi. Minima tik „pul sluзby Alkupie“ (1644 m.) su dviem šeimomis – Kasparaičio Mykalojaus ir Dvarionaičio Mykalojaus. Priklausė Švėkšnos valsčiui (1928m.), 1959 atiteko Klaipėdos rajono, Judrėnų apylinkei.

Šiandien Bareikų kaimas yra Klaipėdos rajono savivaldybės, Veiviržėnų seniūnijoje, už 5 km į šiaurės rytus nuo Švėkšnos, trikampyje tarp Šalpės, Graumenos ir Judrės upių. Per kaimą teka Alkupis, o tai rodo čia buvus alką, senovės lietuvių religinio kulto vietą. Iš rytų ir pietų kaimą supa Bareikių miškas, žmonių dar vadinamas Dvarkalnio mišku. Vidury kaimo yra nedidelė Bareikių giraitė. Yra išlikusios kaimo kapinaitės.

Švėkšnos RKB knygoje Bareikos įvardijamos kaip - Bareykiani, Bareyki, Bareykaini, Bareykianie, Bareykianis, Bareykiany, Bareykianu, Bareykie, Bareykini, Bareykis, Barekianis, Bereykiani, Borakiany, Boreykiani, Boreykianis, Boreykiany, Boreykianow, Boreykią, Boreykie, Boreykieny, Boreykienow, Boreykiow, Boreykis, Borekiani, Borekiany, Poreykienow.
Įvardinti 248 čia gyvenę asmenys. 61 pavardė, iš kurių populiariausios - Bartkus (24), Gudas (18), Daugėla (16), Garšvila (13), Bernotas (11), Smaguris (11), Eidintas (8), Lužas (8). Populiariausi vardai : Ona (20), Jonas (18), Marija (17), Dovydas (15), Elžbieta (15), Adomas (14), Jurgis (13), Magdalena (13), Agnė (11), Kotryna (10), Kazimieras (9), Ieva (9).
51 šeima per 28 metus pakrikštijo 82 vaikus, iš jų 45 berniukus ir 37 mergaites. Populiariausi vaikų krikšto vardai – Jonas (12), Jurgis (7), Kazimieras (5), Marija (8), Elžbieta (7), Magdalena (5).
Gudas Adomas su Eidinaite Marija ir Gudas Mykolas su Gertrūda pakrikštijo po šešis vaikus. Lužas Valentinas su Šeškaite Magdalena ir Šilanskas Samuelis su Mizgiraite Ona pakrikštijo po keturis vaikus. Daugėla Adomas su Lukošaite Agne ir Kekė Jonas su Gailaite Gertrūda pakrikštijo po tris vaikus.

Išsamus įrašų sąrašas čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą