2015 m. lapkričio 1 d., sekmadienis

403. VĖŽAIČIAI



Miestelis, esantis Klaipėdos rajono savivaldybės Vėžaičių seniūnijoje, šalia kelio Plungė–Vėžaičiai, prie Žemaičių plento; 27 km į šiaurės vakarus nuo Švėkšnos. Prateka upės Skinija, Gerdauja, Žirgupis, prieina Ąžuolijos miškas.
Vėžaičių dvaras minimas nuo 1567 metų, prie jo kūrėsi kaimas. Dvaras priklausė Volmerams, kurių vienas – Kazimieras buvo Gardininko pilininkas. 1784 metais jis pastatė medinę Šv. Kazimiero Išpažinėjo bažnyčią, o sūnus Leonardas įtaisė altorius, varpus. Bažnyčia priklausė Rietavo parapijai.
1919 metais Vėžaičiuose atidaryta pradinė mokykla. Sovietmečiu įkurtas Lietuvos žemdirbystės mokslinių tyrimų instituto filialas, veikė eksperimentinis ūkis.

Švėkšnos RKB 1652-1680 metų gimimo metrikų knygoje vietovardis rašytas: Wezaycie, Wiezaycia, Wiezaycie, Wiezayciow.
Knygoje įvardinti devyni asmenys, septyniomis pavardėmis.
Pakrikštyta viena mergaitė.

Įrašų sąrašas čia.

2 komentarai:

  1. laba diena, Daiva. Sveikinu artėjant į pabaigą sisteminti pačią seniausią Švėkšnos knygą. Bet tuo pačiu, nenorėdama jūsų apsunkinti, bet vistiek noriu paprašyti įkelti seniausiai aptinkamos Auksorių giminės signatūras. Dėkoju.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laba diena, sveikintina, kad domitės savo giminės istorija. Aš, beje irgi norėjau susirasti savo giminės šaknis, tik atrodo būsiu įklimpusi labiau nei iš pradžių tikėjausi. Todėl ir ne lieka laiko pačiai susirasti ir sudaryti savo giminės liniją.
      Pagal mano susidarytą planą iki naujų metų turėčiau pabaigti įvardinti vietovardžius ir tų vietovių gyventojus, pabandyti nustatyti gyvenamąsias vietoves tų gyventojų prie kurių nenurodyta jų gyvenamoji vieta; ir jų yra nemažai. Dar norisi paanalizuoti kai kuriais aspektais vietoves bei pavardes.
      Žinau, kad nesu profesionali šio darbo atlikėja, todėl pateikiu ir originalius įrašus, jei kartais mano "vertimas" netinkamas. Kartais pateikiu ir savo "originalių" minčių pamąstymui :)
      Kitais metais norėčiau persirašyti kitą Švėkšnos RKB 1686--1698 metų knygą. Taip kad planų daug, o laiko kartasi ir pristinga, nes yra dar darbas ir šeima.
      Dėl Jūsų prašymo. Tikiuosi, kad pabaigus analizuoti dabartinį rankraštį rasiu laiko ir Jūsų prašymą įvykdyti.
      Geros dienos.

      Panaikinti