2015 m. lapkričio 16 d., pirmadienis

426. ŽAGATPURVIAI



Mažosios Lietuvos kaimas Šilutės rajono savivaldybės Švėkšnos seniūnijoje, 7 km į pietvakarius nuo Švėkšnos, 5 km į rytus nuo Saugų, abipus kelio Švėkšna – Saugos. Vakariniu kaimo pakraščiu teka upelis Alksna (Šustės dešinysis intakas); iš rytų prieina Žagatpurvio, o iš vakarų – Joniškio miškai. Ribojasi su Inkaklių ir Virkytų kaimais.
Žagatpurvių kaime yra išlikę trys originalios architektūros mūro pastatai: buvusi Vokietijos imperijos muitinė, pasieniečių kareivinės ir karininko namelis. Stovi stogastulpis, žymintis buvusios sienos tarp Mažosios ir Didžiosios Lietuvos vietą (skulptorius V. Bliūdžius; pastatytas 2004 m.) yra senosios evangelikų liuteronų kapinės.
Kaimas pirmą kartą paminėtas prūsiškuose archyvuose 1684 metais kaip Zaggatpurwen (Georgen Mischt), o Juozapo Narūnavičiaus-Naronskio žemėlapyje 1673-1676 metų jis įvardijamas kaip SegatPorwe. Pavadinimas kilęs iš senosios kuršių (latvių) kalbos, kuris reiškia Šarkų pelkę (latviškai žagata - šarka, purvs - pelkė). Gyvenvietė galėjo atsirasti XVII a. pradžioje, atsikėlus kuršiams iš Kuršių nerijos. Kartu čia apsigyveno ir lietuvininkai. Po didžiojo maro 1709-1711 metais kaimo daugumą gyventojų sudarė lietuvininkai ir keletas vokiečių kolonistų1 (p. 15). Kaip nurodo J. Zembrickis savo knygoje2 1792 metais kaime gyveno keturios vokiečių paveldimai laisvos šeimos, 1872 metais - septynios, o prieš Pirmąjį pasaulinį karą teliko keturi ūkiai (p. 131).
Dėl 1830-1680 metais vykusios žemės reformos buvo išnaikinti ištisi miškai, išseko medienos atsargos, nes ji buvo eksportuojama į Vokietiją ir Angliją. Tik valstybei susigrąžinus savo nuosavybėn miškus buvo apželdinti nemaži plotai Žagatpurviuose. 1878 metais Žagatpurvių miškas prijungiamas prie Norkaičių urėdijos (tas pats, p. 186-187).
1892 metais gerėjant šalies ekonomikai apskrities valdyba nusprendė nutiesti akmens dangos plentą Saugos- Žagatpurviai (6 km) (tas pats, p. 220). Šis projektas buvo patvirtintas tik 1906 metais (tas pats, p. 231).
1912 metais Žagatpurvių kaime buvo įsteigtas sienos perėjimo punktas su muitine, pasienyje buvo pastatyti trys mūriniai pastatai: muitinei, pasieniečiams ir karininkui. Po metų pasienio perėjimo punktas pervežtų prekių kiekiu nurungė Degučių muitinę. pro muitinę be muito buvo gabenami Lietuvoje supirkti akmenys betono gamybai.
1914 metais prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui, rugpjūčio mėnesio pradžioje, rusų žvalgai perėjo valstybinę sieną ties Žagatpurviais, tačiau įsibrovėliai, palikę šešis žuvusius, pasitraukė, nesugebėję pasipriešinti operatyviai atvykusiam motorizuotam pastiprinimui iš Tilžės (tas pats, p. 237). Antras mūšis kaime apylinkėse įvyko tų pačių metų lapkričio 17 d., tarp Ramučių ir Žagatpurvių. Vokiečių pusėje žuvo keturi ir vienas sužeistas, rusai neteko 30 kovotojų (tas pats, p. 240).
Pagaliau, 1916 metais buvo užbaigtas ir atiduotas naudojimui akmenimis grįstas plentas Saugos-Žagatpurviai.
1916-1918 metais Šilokarčemos apskrityje plito dizenterijos, gripo epidemijos, dėl kurių išmirė daug žmonių. Į kaimus  pas ūkininkus buvo siunčiami silpnos sveikatos vaikai iš Karaliaučiaus, kurie čia buvo nemokamai maitinami, atsigaudavo po ligos, priaugdavo svorio (tas pats, p. 249).
Kaime nuolat didėjantis gyventojų skaičius pasiekė 277 (1910 m.), dauguma iš jų užsiėmė ūkine veikla. Tačiau pagrindinis vietinių pragyvenimo šaltinis išliko gabenama kontrabanda. Gretimame Virkytų kaime pastatytuose sandėliuose savo laiko laukė šimtai litrų alkoholio ir kitų nelegaliai gabenamų prekių siuntos. Iki pat Antrojo pasaulinio karo Lietuviškoje spaudoje nuolat pasirodydavo pranešimai apie sulaikytus kontrabandininkus. Dar anksčiau, lietuviškos spaudos draudimo metais, pro šias vietoves keliaudavo knygnešiai.
1923 metais prie Didžiosios Lietuvos prijungus Klaipėdos kraštą, pasikeitusi valdžia nusprendė panaudoti muitinės pastatus kitiems tikslams. Čia buvo įsteigti Pataisos ir perauklėjimo namai laisvo elgesio moterims1 (p. 16).
Karo metu labai sumažėjo gyventojų skaičius. Heydekrud (Šilutės) apskrities adresų knygoje įvardinta tik apie pusšimtį kaimo gyventojų. Matyt, daugelis iš jų privalėjo tarnauti vokiečių kariuomenėje. Po vokiečių pralaimėjimų išsigandę rusų represijų, dalis gyventojų bėgo su besitraukiančia kariuomene. Vieni jų liko gyventi Vokietijoje, kiti, persikėlę per Atlanto vandenyną, apsigyveno Amerikos žemynuose. Po Antrojo pasaulinio karo kaime iš esmės pasikeitė gyventojai, tuščios sodybos buvo apgyvendintos atvykėliais iš įvairių Lietuvos vietovių. Likę senieji gyventojai vienas po kito pamažu  emigravo į Vokietiją.
Iki Antrojo pasaulinio karo kaimas priklausė Šilutės apskrities Lapyno valsčiui, Saugų parapijai. 1950 metais kartu su Virkytų kaimu prijungti prie Inkaklių apylinkės (Šilutės rajono), o 1976 metais tapo Švėkšnos apylinkės dalimi.
Nepatvirtintais duomenimis (atsiminimai) viename iš buvusiame muitinės pastatų kažkuriuo tai metu veikė vietos areštinė, kur komunistai sodindavo "liaudies priešus" ar šeip prasikaltusius.
Sovietmečiu dauguma Žagatpurvio kaimo gyventojų dirbo „Ašvos“ tarybiniame ūkyje 1950–1973 metais kaime, buvusioje vokiečių muitinėje, buvo įsikūręs Inkaklių apylinkės DŽDT vykdomasis komitetas. Palaipsniui dėl vykdytos melioracijos gyventojai buvo iškeldinti į Inkaklių kaimą, o sodybos sulygintos su žeme. Alksnos upelis virto melioracijos kanalu. Iš kadaise Žagatpurvių kaime stovėjusių 50 sodybų liko tik penkios.
Kaimas vadintas: 1710-1728 metais Zagatpurwen, Zagattpurwen, Zaggatpurwis, 1734 metais Gerge Mischtzogallen, Zagatpurwen, 1736 metais Gerge Mischten, 1785 metais George Mischlen, 1791-1792 metais George Mischten, 1815 George Miszten, 1815 metais Szagetpurwen3. Prūsijos ir Vokietijos valstybiniuose dokumentuose Žagatpurvių kaimo pavadinimas rašomas Szagatpurwen.

Švėkšnos RKB 1652-1680 metų gimimo metrikų knygoje vietovardis rašomas: Zagadpurwie, Zagadpurwie Pruth:, Zagadpurwiu, Zagadpurwiu Prutheni, Zagatpurvia, Zagatpurwia, Zagatpurwiu, Zegadpurwie, Ziagatpurwie, Szagatpurwie, Zagatmeze, Zagatmezie.
Įvardintia 40 asmenų, 14 pavardžių. Dažniausiai sutinkamos pavardės -  Varna (8) ir Kačius (7).
Pakrikštyti devyni vaikai: penkios mergaitės ir keturi berniukai.

Įrašų sąrašas čia.

Literatūra:
1 Švėkšna: žmonės, kraštas, įvykiai; Papildymai ir pataisymai: enciklopedinis žinynas / Sudarytojas Petras Čeliauskas. Švėkšna: Švėkšniškių draugija "Tėviškė", [2013]. 16 p.
2 ZEMBRICKIS, Jonas; BITENSAS, Artūras. Šilokarčemos apskrities istorija. Šilutė: Šilutės kraštotyros draugija, 2008. 381 p. Tiražas 500 egz.
3  GenWiki

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą